O meni in nakitu

Živjo, dobrodošel/la na moji strani!


Moje ime je Polona. Prihajam iz precej ustvarjalne družine in že od malih nog zelo rada ustvarjam različne izdelke. Začelo se je s šivanjem in kvačkanjem oblekic za barbike in punčke, izdelovanjem voščilnic, ... tudi risala sem rada, ampak pri tem nisem bila najbolj uspešna. Pri 10 letih sem se prvič srečala s fimo maso, vendar sem se vanjo zaljubila šele v času študija. To je bilo leta 2008. Kasneje sem doštudirala in postala diplomirani inženir matematike in računalništva (ja, malo je geeka v meni) in se zaposlila kot razvijalka programske opreme.


Jaz v svojem delovnem kotičku.Pikart owner and workspace

Pri nošenju nakita sem minimalist. Sama nosim le mini uhančke in občasno kakšno zapestnico. Uhančke pa menjam pogosto, tako da so skoraj vedno usklajeni z barvo mojih oblačil. V moji zbirki mini uhančkov je več kot 40 parov!

Poleg ustvarjanja rada berem knjige, pojem med vožnjo (ko sem sama v avtu, seveda!), kolesarim in preživljam čas z družino in prijatelji. Svoje ustvarjalne gene sem očitno prenesla tudi na svojo hčerko, ki ves čas nekaj ustvarja.

Moje ustvarjanje nakita


Ustvarjanje nakita iz polimerne gline je moja stalnica že več kot desetletje. Zame je to vrsta meditacije - me sprošča in daje energijo za ostale obveznosti. Zakaj sem za ustvarjanje izbrala polimerno glino (bolj poznano pod imenom fimo masa)? Ker uživam v mešanju barv v nove odtenke. Predvsem pa zelo rada sestavljam različne barvne kombinacije. Moje najljubše barve so lila, turkizna, zelena in koralna - verjetno so to tudi največkrat uporabljene barve v mojem nakitu.

V več kot desetih letih ustvarjanja nakita s polimerno glino sem osvojila različne tehnike, ampak izdelovanje fimo "klobas" (angl. canes) je moja specialiteta. Začela sem z rožicami, kmalu pa izdelala tudi vzorček kužka in pisanega mačka. Izdelovanje bolj kompleksnih vzorčkov zahteva precej potrpežljivosti in natančnosti. Pa tudi vaje!


To je ena mojih prvih bolj kompleksnih fimo klobasic - pisan mačkon.Pikart cat cane

Za izdelovanje vzorčkov uporabljam millefiori tehniko. To je stara italijanska tehnika oblikovanja vzorčkov v steklu. V italijanščini "mille" pomeni tisoč in "fiori" pomeni rože - "tisočrož". Ko oblikujem vzorček, ga s stiskanjem in valjanjem tanjšam, da dobim različne velikosti originalnega vzorčka. Ne spreglej mojega videa o izdelavi vzorčka rožice, ki ga najdeš pod razdelkom Postopek izdelave.

Del moje zbirke vzorčkov.Pikart polymer clay canes

Usmerila sem se predvsem v izdelovanje mini uhančkov (ker jih tudi sama največ nosim), vendar iz fimo klobas in tudi s pomočjo drugih fimo tehnik z veseljem ustvarjam različne kose nakita. Slike ostalega nakita (v manjšem obsegu) najdeš na Pikart Facebook strani.